kolacje · pieczywo · śniadania

Bagietka żytnio-pszenna

Nie wiem czy przekonywać muszę, ale najlepsze pieczywo to te domowe. Co prawda wciąż nie doceniam zakwasu, a raczej czuję strach przed jego karmieniem (bardziej jednak, że zapomnę nakarmić), ale postanowienie mam, aby lęków zakwasowych się wyzbyć już niedługo. Póki co piekę na świeżych drożdżach. I wychodzi smacznie. I swojsko. Tą bagietkę piekłam specjalnie do pasty z avocado, bo nie ukrywam, jak się delektować śniadaniem, to pełną gębą, że tak kolokwialnie napiszę.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 g mąki żytniej chlebowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka (u nas bez laktozy)
  • 100 ml wody
  • 45 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • opcjonalnie można dodać innych przypraw suszonych, aby podrasować smak: czubryca zielona, oregano, czy bazylia

Wykonanie:

  1. Mleko wraz z wodą podgrzać (do temp. ok. 40 stopni), dodać drożdże, masło, cukier, sól i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawić z gazu i pozostawić na ok. 15 min., aby drożdże popracowały.
  2. Obie mąki przesiać, połączyć ze sobą dodać mleko z drożdżami.
  3. Wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta.
  4. Przełożyć do dużego naczynia, nakryć bawełnianą ściereczką i postawić w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętność (na ok. 40 minut)
  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat obficie posypany mąką żytnią i podzielić na dwie, mniej więcej równe części.
  6. Uformować dwa wałki o dowolnej grubości i długości, przykryć ponownie bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
  7. Nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni, grzanie góra/dół.
  8. Bagietki delikatnie skropić wodą (będą bardziej chrupiące), wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 minut.
  9. Podawać na ten przykład z tą pyszną pastą

avocado buła avocado buła1 avocado buła3