bez mięsa · bez nabiału · coś na ząb · dla dzieci · do chleba · kolacje · must eat · Na zakupach · śniadania

Bagietka z bakłażanem i cukinią i…

W końcu i ja dotarłam na Wrocławski Bazar Smakosza, już przy wejściu rzucając się na znane mi i uwielbiane przeze mnie stoisko z przyprawami bez dodatkowej chemii. Dorwałam nową, autorską przyprawę „Niezłe ziółko” i szczerze Wam powiem, że jest naprawdę niezła 🙂 Zaraz potem rzuciłam się na Greka, jak tylko zobaczyłam u niego wiadra oliwek, owoców morza, czy tzatzików. Grek ujął mnie…. karmieniem. To mi się podoba – zanim kupisz, możesz spróbować. A z polecenia Natalii, dorwałam się do portugalskich puszek rybnych i jeszcze czegoś… No właśnie. Reszta w przepisie na małą, aromatyczną i pyszną przekąskę:

Składniki:

  • 1 bagietka
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 cukini
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 pomidor malinowy (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól, pieprz, niezłe ziółko (zamiennie z innymi aromatycznymi przyprawami, np. czubrycą zieloną)
  • kilka kropel jakże tajemniczego sosu PIRI-PIRI COM ALHO /więcej w tipach/

Wykonanie:

  1. Cebulę i wyciśnięty czosnek poddusić na głębokiej patelni dodając 1 łyżkę oliwy.
  2. Bakłażan i cukinię pokroić w drobną kostkę.
  3. Najpierw na patelnię wrzucić bakłażan i podduszać (podlewając niewielką ilością wody) ok. 7 minut.
  4. Dodać cuknię i dusić już całość ok. 10 minut.
  5. Doprawić do smaku sypkimi przyprawami, chwilowo pomijając tajemniczy sos.
  6. bakłażanPrzełożyć do naczynia, aż do ostygnięcia.
  7. Do warzyw dodać 4 łyżki oliwy, kilka kropel PIRI-PIRI (uwaga jest ostry) i niedbale rozgnieść widelcem (oby nie na gładką papkę).
  8. Bagietkę pokroić i lekko podpiec w piekarniku. Na ciepłą nakładać „pastę”, dodać świeżego, pokrojonego pomidora, posypać „niezłym ziółkiem” i wcinać.

Coś naprawdę pysznego!

bakłażan1 bakłażan2

TIPY:

  1. Szczerze polecam, bo stosuję od bardzo, bardzo dawna. Przyprawy z całego praktycznie świata: http://www.przyprawy-gwiazdeczka.pl/ To od nich pochodzi „Niezłe ziółko” i to kolejna przyprawa, którą dodaję do moich ulubionych.
  2. PIRI-PIRI COM ALHO to 100% naturalny sos z jednej z odmian papryczki czerwonej i czosnku. Ostre, ale nie tak jak tradycyjny sos chilli. Z idealnym posmakiem. Dodaję do ulubionych. Bezapelacyjnie. http://www.madeinportugal.pl/

 

Oczywiście dla tych co są z Wrocławia, polecam odwiedziny na Bazarze Smakosza, ul. Hubska 44. Wszystko i o wiele więcej dostępne również tam.