bez glutenu · ciasta i torty · dla dzieci · na imprezę · na słodko · Przepisy · tarty

Arbuzowo bezglutenowo

Taka to już chyba tradycja, że gdy sezon arbuzowy w pełni, skuszę się na zrobienie ciasta arbuzowego. No dobrze tarty arbuzowej. W tym roku jest bezglutenowa. W przyszłym zobaczymy 🙂

Niestety nie trafiłam na słodkiego, soczystego, cud, miód, malina – arbuza. Plus taki, że miał tak niewiele pestek, a jeśli już to dość drobne, że nie namęczyłam się przy obróbce. Dlatego jeśli uda Wam się kupić naprawdę słodkiego, mięsistego arbuza, Wasze arbuzowe ciasto będzie przepyszne! 🙂

Spód tarty bez zbędnego kombinowania, to już przetestowany ten właśnie przepis . Pominęłam ekstrakt waniliowy i to jedyna modyfikacja. 

Składniki na górę tarty:

  • 1/2 mniejszego arbuza
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • ok. 10 liści świeżej mięty
  • 2 łyżki miodu
  • opcjonalnie starta skórka z pomarańczy

Wykonanie:

  1. Miąższ arbuza pokroić w kwadraty, pozbyć się pestek. Na czas wykonania dalszych czynności najlepiej wstawić do lodówki.
  2. Wyciśnięty sok z cytryny dobrze zblendować z liśćmi mięty.
  3. Serek mascarpone zmiksować razem z miodem i dodać do całości sok z cytryny z miętą.
  4. W osobnym naczyniu ubić na bardzo sztywno śmietankę. Dodać ją do serka mascarpone i delikatnie wymieszać całość.
  5. Masę przełożyć na spód tarty. Na wierzchu poukładać kawałki arbuza. 
  6. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Proste? Proste 🙂

 

 

 

  • Pierwszy raz widzę takie ciasto, bardzo pomysłowe! 🙂 Mój Mąż uwielbia arbuzy, więc na pewno by się w nim zakochał 😀

  • Gosia, jak trafisz na naprawdę dobrego, słodkiego, mięsistego arbuza, poświęć kawałek na tartę. Taka dobrze schłodzona wchodzi idealnie w upalne dni. Dzisiaj robiłam podobną tartę, ale z borówkami i dodałam dwa serki mascarpone zamiast śmietanki i wg mnie lepsza niż z kremówką. Ale ja strasznie lubię macarpone 🙂